Vores fantastiske slægt

Forside  |  Nyheder  |  Billeder  |  Fortællinger  |  Gravsten  |  Rapporter  |  Efternavne
Søg
Fornavn:


Efternavn:



Notater


Match 101 til 150 fra 390

      «Forrige 1 2 3 4 5 6 7 ... Næste»

 #   Notater   Knyttet til 
101 Er i folketællingen fra 1850 registreret som plejebarn hos Niels Christensen og Maren Kirstine Jensen i Erslev! Larsen, Jensine (I1109)
 
102 Er ikke gift med Ane Margrethe Pedersdatter og bliver det heller ikke. Han er udlagt som barnefader til Jens Laustsen. Han opholder sig i Sejbæk, Daugbjerg sogn.
Ud over dette vides der ikke noget om Laust Jensen. 
Jensen, Laust (I48)
 
103 Er ikke gift med barnefaderen til Jens Laustsen. Pedersdatter, Ane Margrethe (I47)
 
104 Erik Christoffersen (Løvenbalk) , der findes ingen beskrivelser om E.C. i samtidige kilder, men traditionen støttes af våbenet en blå løve over to blå bjælker i guldfelt. E.C. er den egentlige stamfader til den danske adelsslægt LØVENBALK.
Han havde 3 børn: Johan , Margrethe og Niels. E.C. var gift med Gyldenstjerne (til Aagaard) en søster til Niels Pedersen Gyldenstjerne til Aagaard. 
Christoffersen, Erik (I626)
 
105 Ernærer sig ved søfart! Thygesen, Laurs (I633)
 
106 Esger Jensen Ferke, præst, stadfæster Peder Mortensens og Jens Nielsen af Visborgs skøde til kong Erik og dronning Margrete på hans faders, Jens Ferkes gods, hvilket han sammen med sin moder og broder havde overladt til de nævnte, Peder Mor
tensen og Jens Nielsen.
Original på dansk i rigsarkivet.Jeg Esger Jensen Ferke, præst, gør vitterligt for alle, der ser eller hører dette brev, at jeg har hørt og forstået, at det gods, som min fader Jens Ferke havde, hvor det end er beliggende, er tildømt kronen og til at svare afgift som bondegods; hvilket gods min moder, min broder og jeg tidligere inden vi vidste dette, havde overladt til Peder Mortensen og Jens Nielsen af Visborg med så megen ret, som vi havde dertil. Og eftersom jeg har hørt, at fornævnte Peder Mortensen og Jens Nielsen har opladt, skødet og afhændet den samme ret til min nådige herre og frue, kong Erik og dronning Margrete og deres arvinger og efterkommere tillige med alle breve og rettigheder, så erkender jeg med dette brev, at jeg og mine arvinger bestandigt, fast og uigenkaldeligt vil overholde dette foranskrevne og aldrig vil rejse krav derpå eller føre sag derom, og at jeg med mit jaord og min gode vilje oplader skøder og afhænder til min fornævnte herre og frue, kong Erik og dronning Margrete og deres arvinger og efterkommere til evig besiddelse så megen rettighed, som jeg har haft eller har - hvis jeg da har nogen ret - i dette føromtalte gods, hvor det end er beliggende i Danmarks rige, med alle dets tilliggender af vådt og tørt, rørligt og urørligt, øde og bebygget uden undtagelse, hvad det end kaldes og hvad det end er, bort fra mig og mine arvinger, og jeg erkender, at hverken jeg eller mine arvinger har nogen ret dertil eller krav derpå eller på nogen måde vil kunne få det i fremtiden, eftersom jeg er blevet fuldt og helt fyldestgjort og betalt på min fornævnte frue, dronningens vegne efter min vilje og til min tilfredshed, så at jeg er fuldstændigt og vel tilfreds. Skulle der findes nogle breve, som angår eller lyder på alt dette foranskrevne eller noget deraf, så skal de komme min fornævnte herre og frue samt deres arvinger og efterkommere til gavn og til gode og ingenlunde til hindring eller skade på nogen måde. Jeg forpligter mig og mine arvinger til at fri og hjemle min fornævnte herre, kong Erik, og min frue, dronning Margrete, samt deres arvinger og efterkommere den ret, som jeg har til det føromtalte gods, for krav fra hvemsomhelst. Til yderligere bekræftelse på at alt det foranskrevne skal forblive bestandigt, fast og ubrydeligt, og at det skal overholdes evindeligt i alle henseender, således som står skrevet ovenfor, har jeg med min vilje og mit vidende hængt mit segl under dette brev. Og til vidnesbyrd er hr. Klaus Grubendals, ridders, Fikke Grupendals, Fikke Cizendorps, Tord Skyttes, Bent Skyttes og Ragvald Torbensens segl hængt herunder. Givet og forhandlet på Båhus i det Herrens år 1406 tirsdag efte
r trinitatis søndag. 
Ferke, Esger Jensen (I976)
 
107 Esper Jensen nævnes 1660 og 1688 som selvejer i Egebjerggård sammen med bl.a. Visti Olesen. Sognepræsten i Vridsted, Anders Nielsen Paaske, beskrev i 1687 nøden efter svenskekrigene: De forskrevne Esper Jensen og hans kone ere så forarmede,
at de ej haver en skippe korn til brød, uden hvis de skal tage hos andre på deres rugsæd, og sidder endnu med kornskatter og kvartalskatten ubetalte, der er endnu mange i Vridsted som ere noksom på knæerne. 
Jensen, Esper (I1015)
 
108 Faddere Moderen bar Barnet Hans Jensens hustru Søren Hansen Hjarbæk Husm. Peder Kristian Jensen Ørum Hansen, Niels Kristian (I470)
 
109 Faddere Moderen bar Barnet Hans Jensens hustru Søren Hansen Hjarbæk Husm. Peder Kristian Jensen Ørum Hansen, Niels Kristian (I473)
 
110 Faddere Ane Kirstine Nielsen Stårup, Johanne Pedersen Stårup, Ungkarl Jens Laustsen, Gårdejer Morten Nielsen, Familie: Hans Hansen / Kirsten Marie Jensen (F40)
 
111 Faddere Gårdmand Kristen Mikkelsborgs hustru Pigen Margrethe Frandsen Gårdmand Ib Ibsen Husmand Jens Handbjerg alle af Kjærgårdsholm Sørensen, Kresten Kristensen (I478)
 
112 Faddere Grdej. Peder Thomsen Hald Severin Laustsen Hald Husmand Niels Chr. Thomsen Hald Nielsen, Dagmar Caroline Frederikke Kirstine (I475)
 
113 Faddere Husmand Severin Laustsens hustru Hald Pige Ellen Marie Jensen Ørslev KlosteransenHansenHHH

Severin Laustsen Husmand Jens Jensen Hald Husmand Peder Kristian Jensen Nr. Ørum 
Hansen, Sigrid Marie (I471)
 
114 Faddere karetmager Anders Kristensens hustru pige Grete Kristensen. Pedersen, Karoline Margrete (I336)
 
115 Faddere Kr. Nielsen og hustru Vestergaard Grdej. Peder Thomsens hustru Hald
Severin Laustsen Hald husmand Chr. Thomsen Hald 
Jensen, Kristine Jensine (I468)
 
116 Faddere Martin Eriksens Enke Hald Husmand Peder Kristensens hustru Hald Husmand Peder Kristensen Hjarbæk Husmand Peder Kristian Jensen Ørum Ungkarl Peder Pedersen Hald
Agnes blev konfirmeret 11. april 1915 
Jensen ( f. Hansen), Agnes Elisabeth (I11)
 
117 Faddere Peder Pedersen Ramsdals hustru grdej. Isak Nielsens hustru Hald, Forpagter Jens Jensen Ørslev Klostermark, Husmand Peder Kristian Jensen v. Ørum, husmand Peder Kristiansen Hald. Hansen, Olga Marie (I331)
 
118 Faddere Pige Mette Marie Jensen Hald Ungkarl Søren Hansen Sejstrup Husmand Jens Jensen. Hansen, Laura Martine (I469)
 
119 Faddere var onklerne: landbrugsmedhjælper i Stårup Børge Frederiksen og boelsmand i Gammelstrup Frederik Jensen N, N N (I192)
 
120 Faddere var: Troels Jensen, Rabes gaard, Resen sogn, Bodil Marie Lausdatter, Gammelstrup sogn, Niels Christian Pedersen, Gammelstrup sogn, Peder Christian Jensen, Gammelstrup sogn.
Konfirmeret Frederiks Kirke 18-04-1886 tjente da i Høgild 
Mikkelsen, Nielsine Kristine (I16)
 
121 Faddere: Barnets moder Ertebølle, pige Mette Marie Jensen Hvidbjerg i Salling, arbejdsmand Mikkel S Andersen i Ertebølle, husmand Niels Kristensen samme sted, ungkarl Anders Pedersen.

Kirsten Marie og Hans var kommet i den situation, at de ventede barn uden at være gift. Dette forklarer måske, at de flyttede til Ertebølle! 
Hansen, Hans (I474)
 
122 Faddere: Barnets mor bar barnet. Pige Kristine Kristensen i haurum, Hans Hansen i Ertebølle, Husmand Marius Jacobsen og gårdejer Niels Nielsen Hansen, Johanne (I368)
 
123 Mindst én nulevende eller privat person er knyttet til denne note - Detaljer er udeladt. N, N N (I190)
 
124 Mindst én nulevende eller privat person er knyttet til denne note - Detaljer er udeladt. Jensen, Gurli Irene (I191)
 
125 Faddere: Moderen bar, Gårdejer Peder ramsdal og hustru, ungkarl Hans Hansen, Husmand jens Jensen Paskjær Hald Hansen, Johannes Martin Trier (I367)
 
126 Familien kommer fra Neder Julianehede ved Bording. Familie: Peder Christensen / Karen Christensdatter (F32)
 
127 Farver i Århus. Rådmand. Fik borgerskab i Århus 10 dec. 1663. Privilligium som farver i 1670. Kæmner 1684 - 85. Rådmand fra 1689. Epifatium i Frue kirke med portræt af ham og begge hans koner.I 1663 fik Peiter Jessen borgerskab som farver i Århus, hvor han boede i en gård på sønder side af Farvergade (nu Møllestien) (matr. 420-426), som han havde købt i 1671. I 1670 fik han kgl. bev. til farveri i byen og i 1673 kgl. bev. og eneret til farveri i Århus stift. I 1677 fik han kgl. bev. til med eneret at perse i Århus stift, men allerede året efter blev denne bevilling tilbagekaldt. Sidst i 1670'erne drev han desuden farveri i Randers ved hjælp af en farversvend
ved navn Niels .... Peiter Jessen var desuden handelsmand og bortforpagtede senere sine farverprivilegier for i 1689 at blive rådmand i byen. 
Familie: Peder Jessen Farver / Marie Jensdatter Lassen (F511)
 
128 Farver i Århus. Rådmand. Fik borgerskab i Århus 10 dec. 1663. Privilligium som farver i 1670. Kæmner 1684 - 85. Rådmand fra 1689. Epifatium i Frue kirke med portræt af ham og begge hans koner.I 1663 fik Peiter Jessen borgerskab som farver i Århus, hvor han boede i en gård på sønder side af Farvergade (nu Møllestien) (matr. 420-426), som han havde købt i 1671. I 1670 fik han kgl. bev. til farveri i byen og i 1673 kgl. bev. og eneret til farveri i Århus stift. I 1677 fik han kgl. bev. til med eneret at perse i Århus stift, men allerede året efter blev denne bevilling tilbagekaldt. Sidst i 1670'erne drev han desuden farveri i Randers ved hjælp af en farversvend ved navn Niels .... Peiter Jessen var desuden handelsmand og bortforpagtede senere sine farverprivilegier for i 1689 at blive rådmand i byen. Farver, Peder Jessen (I1301)
 
129 Fisker Nielsen, Christen (I1349)
 
130 Foged på SøborgHr. Peder Mortensen , fører Murertinden , fik 1387 tilskjødet gods af Hr. Peder Ferke , skrives 1405 af Moldrup (Rings H) solgte 1406 til Dronnind Margrethe al sin arv efter Hr. Niels Myg og solgte s.å. med Jens Nielsen (Munk) til Dronninge
n det gods de havde af Jens Ferkes hustru var 11 09 1406 endnu kun væbner , men 29 april 1407 Ridder. Kong Erik 7. af Pommern erklærer, at ridderen hr. Mogens Munk på rettertinget på dronning Margretes vegne har ladet et brev af hr. Esger, søn af Jens Ferke, læse, hvorefter dennes arvegods i Danmark tilhørte dronning Margrete, og han tildøm
mer derefter dronningen godset.
Original i rigsarkivet. Erik, af Guds nåde konge af Danmark, Sverige og Norge, de venders og goters og hertug af Pommern, til alle, der ser dette brev, hilsen i Herren. I skal vide, at i det Herrens år 1406 på tirsdagen nærmest før Kristi himmelfart fremstod hr. Magnus Munk, ridder, og lod på den højbårne frue, fru Margrete, af Guds nåde dronning af Danmark, Sverige og Norges vegne og i hendes navn oplæse og forevise et åbent brev fra hr. Esger, søn af Jens Ferke, i nærværelse af de velbyrdige mænd og gode herrer, Lave, biskop af Viborg, Peder Nielsen til Ågård, Jens Nielsen til Aunsbjerg, Johan Skarpenberg, Jakob Lavesen, riddere, Stig Munk, Palle Kirt, Thomas Mogensen og flere andre troværdige, som førte forsædet på vort retterting; men da dette brev var blevet læst igennem og omhyggeligt undersøgt, blev det gjort klart og ved dom afgjort, at alt det arvegods og den ret, der som arv tilfaldt samme hr. Esger i Danmark, tilhørte nævnte fru dronning Margrete og hendes arvinger og efterfølgere som under retmæssig skødnings og overdragelses form. Vi tildømmer altså ved dette brev nævnte vor frue dronning Margrete, hendes arvinger og efterkommere nævnte gods, hvor det end er beliggende i vort rige Danmark, til fri besiddelse, idet vi udtrykkeligt forbyder, at nogen på nogen som helst måde befatter sig med nævnte gods imod hendes vilje. Givet år, dag og sted som ovenfor under vort rettertingssegl og med Jens Svendsen kaldet Brims, vor justitiar,
som vidne. 
Ferke, Jens (I811)
 
131 Folketællingen fra 1834 er meget svær at at læse. Hun har én søsken, vist nok en søster på 15 år.
Hendes far hedder Morten og er 62 år. Han er altså født i 1772. Der findes ikke folketællinger så langt tilbage. Derfor er der kun kirkebøgerne tilbage som kilde. 
Familie: Jens Jacobsen / Birgitte Kirstine Mortensdatter (F34)
 
132 Forlovere: Snedker Niels A. M. Thomsen og Postbud Kristen Kristensen begge af Silkeborg Familie: Marius Kristensen / Emilie Antonie Gjerulff Thomsen (F522)
 
133 fornemme Borger i Viborg
Patriciske Slægter - Tredie Samling, Theodor Hauch-Fausbøll, Hans Rudolf Hiort-Lorenzen, (Dansk Genealogisk Instituts forlag 1915), s. 200. 
Jensen, Christen (I503)
 
134 Forvalter på Hals Ladegård og Birkelse

Søn af Ove Jespersen Haugaard, død 1726, som lod opbygge skolen i Lungsø i
Albæk sogn. Han var først forvalter på Hals ladegård, siden forvalter på
Birkelse, hvor han døde 1748, begravet 14.10. 59 år gammel. Han har været gift
2 gange. 2. gang med Amalie M. Jessen, med hvem han havde børnede Else Hornemann,
døbt 2.5.1742 og Elsebe, døbt 9.10 1743. (åby kirkebog.) Efter sin faders
vilje gav M.H. 200 rdl. til oven nævnte skole. I fundatsen, som er dagtegnet
Birkelse den 13de jan. 1742, omtaler han sig selv som største lodsejer i Albæk
sogn (Hofm.fundat. IV.323). (Maren Grotum) 
Haugaard, Mads Ovesen (I299)
 
135 Fra "Danske kirker"

Gjerulff, Axel Jens Peter Holbech,
f. 16. Novbr. 1872, Kbh., Præst
ved St. Knuds Kirke i Odense,
BM. i Selsk. „Børnenes Pleje" og
„Dansk Døvstummeforen.", (Gross.
Ingjald Ole Tønder Lange Gjerulff, Anna Ludovica Holbech),
v. 10. April 1902, Gentofte, t.
Helga Lund, f. 13. Novbr. 1879,
Fr.berg.
Har udarbejdet en haandskrevet
Stamtavle over Familien Gjerulff
1747—1897, der findes paa det
store kgl. Bibliotek i Kbh


Var fra 1900 til 1909 kaldskapellan ved Odense Domkirke, Sct. Knuds kirke. 
Gjerulff, Axel Jens Peter Holbech (I268)
 
136 Fra indvandrerarkivet i Kongsberg!
1722Friderich Christian Gierulf, borger, salmaker, senere kjøpmann og leverandør. Født ca 1698 i Odense (Odensøe 1732) på Fyn [eller Onsøy i Smålenene?], 34 år gammel i 1732. Innvandret: hav vært på bergstaden 10 år (1732). Eier selv hus. Salma
ker 1735, borger av 2. klasse 1750, kjøpmann 1762, leverandør 1775. 
Gierulff, Friderich Christian (I327)
 
137 Fra kirkebogen i Iglsø, Fly sogn.
21. Octbr Jens hjemmedøbt 21 October
Ane Margrethe Pedersdatter opholdende sig i Ilgsøe, udlagt til barnefader Laust Jensen tjenende i Seibech
i kirke 2den juledag
Niels Søndergaards Kone fra Iglsøe bar det, bonden P. Michelsens, grdm: W: Andersen og Chr. Tomesen ( Må være faddere)
Jens Laustsen kommer i pleje hos boelsmand Niels Sørensen og Ane Erichsdatter i Iglsø, Fly sogn.
Folketællingen fra 1834 bekræfter dette.
Ane Margrethe Pedersdatter dør den 17 september 1831. Da Jens kun er 5 år på dette tidspunkt, må det formodes at det er på dette tidspunkt han er kommer i pleje. 
Laustsen, Jens (I41)
 
138 Fra kirkebogen i Vor Frue sogn Århus 1778: Jacob Bregendahl Møller og Marie Bøggilds barn Anne Marie Elisabeth Comerceraad Bøggild og Friderich Holmsgaard byfoged Hans Trane

Daniel Bøggild og Thyrri Pedersen Bøggild. 
Bregendahl, Anne Marie Elisabeth (I874)
 
139 Fru Inger i Suldrup Inger Jepsdatter i Suldrup af lavadelsslægten Benderup, gift første gang med lavadelsmanden Anders Hørby, anden gang med bonden Just Mortensen i Suldrup har gennem de senere år interesseret flere, bl.a. Knud Prange, i "Silkebroderet socialhistorie" og "Lavadelsskæbner i senmiddelalder og renæssance" , Anton Blaabjerg i "Omkring gravstenen i Testrup kirke" og Poul Christensen i "Just Mortensen i Suldrup, en himmerlandsk knabe" Her belyses fru Ingers relationer til Himmerlandske herredsfoged- og storbondeslægter, som har tusinder af nulevende efterkommere i Himmerland, og dermed gør hende til en central person i områdets historie. Endvidere påvises sønnen Bertel Andersen Hørbys forbindelse til Vesterris i Bislev sogn. De i artiklen omtalte breve fremgår af "Diplomatarium Hornumensis, tingsvidner, breve og andre dokumenter fra Hornum herredsting og Nibe og Nørholm birketing 1216-1636 samt personalhistoriske optegnelser om tingenes fogder og skrivere
", der foreligger i næsten færdigt manuskript. Poul Jepsen i Dall, Søren Ged i Veggergaard, Søren Mortensen i Glerup på deres hustruer Inger Justdr.s, Anne Justdr.s og Dorthe Justdr's vegne, Marine Andersdr. i Oustrup på sin egen vegne, Thomas Poulsen i Lønderup på sine børns vegne, Christen Thomasen, Just Thomasen og Maren Thomasdr., Jens Christensen tjenende ærlige og velbyrdige fru Sofie Glob på sin egen vegne, Jep Mortensen i Mosbæk, Peder Iversen i Gundestrup og Kjeld Andersen i Lundby på deres hustruers Maren Christensdr., Karen Christensdr. og Dorthe Thomasdr's vegne gør vitterligt, at eftersom Gud i indeværende år har kaldet ærlig og velbyrdige husfru Inge i Suldrup, deres kære mor og mormor, og der i arv er tilfalden dem frit jordegods, som de efter recessen ikke tør beholde, så tilskøder de ærlig og velbyrdig mand Bertel Hørby i Vesterris, deres kære broder og medarving som søsterlodder i en gård i Dyrby, Nørhald herred, Gassum sogn, en gård i Vandet og et gadehus, og hvis det bliver ham afvundet af salig Mourits Jepsens arvinger i Kottrup, førnævnte husfru Ingers broder, da skal Bertel Hørby have vederlag i husfru Inges søsterlod, som tilfaldt hende efter hendes og Mourits Jepsens fader Jep Poulsen i Kottrup gård og
gods.
Dette Niels Rosenkrantz til Halkær, Niels Michelsen til Kyø, Per Skriver og Hans Tinghører. Vesterris quasimotogeniti søndag, 1559. 
Benderup, Inger Jepsdatter (I451)
 
140 Færgekarl Christensen, Just (I698)
 
141 Færgekarl Justesen, Christen (I703)
 
142 Født anslået 1440.
Levede 1470.
Morten havde antagelig følgende sønner:
Ca. 1470: Christen, gift med Offvens Pedersdatter.
Morten, præst i Vorning og Ålborg, gift med Karen Jensdatter, død efter 1558.
Mads, præst i Vorning, død efter 1559. 
Hegelund, Morten Christensen (I956)
 
143 født ca. 1625 var af ukendt herkomst.
Clemend Pofwelsen i Bøstrup døde 1688 i Bøstrup.
Præsten tilføjede ; druknede i en våge (Voge) på Sønderfjord.
og (jeg) prædikede over ham. han var Hovbonde og gaardfæster i Bøstrup Ørslevkloster sogn.
han blev gift med Valborg senest 1658..Fra før 1664 var Clemen Poulsen, fæster af en gaard i Bøstrup i Ørslevkloster sogn, som sønnen Poul Clemensen senere overtog. Gaarden i Bøstrup er den nuværende Bredmosegaard. ved matrikuleringen 1664 nævnes Clemmend Pouelsen og Peder Lunøe som fæster af den 9. af Bøstrup 15 store gaarde; af gaarden skulle de svare 24 skpr. rug. et pd. smør, et svin, et lam,2 gæs, 2 høns, 20 æg, 1 dlr. gæsteri og et læs tag, alt omregnet til 5 tdr, 2 fjkr. 1½ alb. hartkorn. ved matrikuleringen 1688(2) da gaarden ligeledes hørte under Ørslevkloster , nævnes Peder Christens enke og Clemmend Pouelsen som fæster. Gaardens hartkorn blev ansat til 3 tdr. 6 skpr. 2 fjkr. 1 alb. sammenstilles oplysninger fra matriklen 1688 med Ørslavkl
oster Jordebog 1719(3) ses, at Clemmend Pouelsen fæste da var overgaaet til sønnen Poul Clemensen.
Noter: Hald amts matrikel 1664 (rigsarkivet) nr. 1831-32, fol, 161b.
samme 1688, z9-6,fol.66b. Ørslevklosters revesalers og adkomster 1584-1855, g.201-1. 
Poulsen, Klemen (I681)
 
144 Født mellem 975-1015. Hans navn findes på en runesten, som er fundet i London. Det vides desuden om Toke Trylle, at han blev far til den senere så mægtige høvding, Skjalm Hvide. Han konverterede til kristendommen som voksen og blev døbt eng
ang i det 11. århundrede. Sorø Klosters gavebog fortæller, at Toke var den første kristne i sin slægt. 
Trylle, Toke (I462)
 
145 Født Tolleson. Datter af afdød koffardikaptajn Anders Tolleson Johana Matsdotter af Marstrand ( Sverige)

Hun havde en tvillingbror som hed Adam, og da Adam åbenbart blev født først har præsten i kirkebogen skrevet Adam og Eva! Lidt morsomt nu, men det har helt sikkert ikke været morsomt for de to børn dengang i Marstrands søfartsmiljø i 1805!

Efter Peter Frederik Wellos død bliver hun gift igen. Dette ægteskab holder dog ikke og hun bliver skilt! 
Tolleson, Eva (I183)
 
146 Følgende er fra H. Hjorth-Nielsen " Danske prokuratorer 1660 - 1869 " : juli 1770 exam. jur. ( ej ubekv., vel). Fik straks efter Aalborg Stiftsamts konstitution i adskillige Sager, og Stiftamtmanden bevidner 1771, at han altid har betjent parterne til fornøjelse ( suppl. Prt. 1771 I. NR. 224 ) 15 februar 1771 prokurator for alle Over- og Underretter i Nørrejylland. ( Jyske Reg 1771 Nr. 36 ) Betegnes da af Aalborg, men formentlig har han straks taget ophold i Viborg, hvor han 1774 ses at have været fadder. ( Viborg søndre sogns kirkebog ). 17. marts 1779 virkelig Kanceliraad ( jyske reg. 1779, Nr. 74 ). 24 Januar 1781 Borgmester, By- og Raadstueskriver samt skifteskriver i Viborg.(Jyske reg. 1781, Nr. 31 og 32). 4 Februar 1784 Vicelandsdommer i Nørrejylland. ( Rigsark. seddelapp., Danske Kanc. ) 16. Juni 1796 Gage som saadan efter Landsdommer Thestrup. ( Rigsark. seddelapp., Danske Kanc. ) 25. maj 1804 i Naade entlediget fra Borgmesterembedet. ( 5. dep. Reg 1804 Nr, 309 ) 1. april 1805 afgået med Vartpenge som Vicelandsdommer. ( Rigsark. seddelapp., Danske Kanc.) 7. August 1807 virkelig Justitsraad. ( 5. dep. Reg. 1807 Nr. 606 ). I 1798 købte han i forening med Amtmand Peter Severin Fønss til Løvenholm og Byfoged Thomas Wissing i Viborg Herregaarden Holmgaard i Rinds Herred for 40.000 Rdlr., og året efter solgte de Gaarden, Tiender, og noget af godset for 28.600 Rdlr. (Viborg Landsting. kopier af protekol. Breve Juni 1798.) Søren Frederik Gjerulf døde den 6. marts 1813 65 aar gammel. Han blev gift første gang den 2. oktober på Ullerup i Galtrup sogn på Mors med Elisabeth Hornemann Haugaard ( døbt Elsebe ), født 4. september 1743 på Birkelse, som datter af Mads Haugaard og Amalia Margrethe Jessen. Gift 2. gang 26. oktober i Aarhus Domkirke med Dorthea Margrethe Bøggild født den 1. august og døbt den 7. august 1758 i Aarhus Domkirke. Hun var datter af Peter Thyrresen Bøggild og Anne Mar
ie Kiersgaard. 
Gjerulff, Søren Frederik (I197)
 
147 Følgende er hentet fra kirkebogen i Resen sogn 1790:
"26.dec.1790";"dåb";"Jens";"Jacob Christensens s";rabis gaard;;"#";"30.jan.1791 . . . i Kirke . . Moderens søster Maren Knudsdatter fra Laanum bar";"Vroue-Resen KB 1760-1812";137;"C225-2 f. 228"

Han blev hjemmedøbt og derefter fremstillet i kirken båret af Dorthes søster Maren, fadder var, broderen Knud Jacobsen, Peder Jørgensen og Inger Christensdatter.
Han var den yngste af en stor børneflok og blev hjemme og hjalp forældrene, og overtog senere gården.

Han blev givet til Dorthes søster Maren efter fødslen. 
Jacobsen ( Højris ), Jens (I985)
 
148 Fører murertinden, fik 1387 tilskødet gods af hr. Peder Ferke, skrives 1405 af Moldrup (Rinds herred), solgte 1406 til dronning Margrethe al sin arv efter hr. Niels Myg og solgte samme år med Jens Nielsen (Munk) til Dronningen det gods, de havde af Jens Ferkes hustru, var 11. september samme år endnu kun væbner, men 29. april 1407 ridder, levede 6. marts 1410. Galskyt, Hr. Peder Mortensen (I1481)
 
149 Gårdejer, herredsskriver.
Niels Poulsen Kraas
f. 15-- , død ;? Han nævnes1562 i Aalborghus Jordebog som Ejer af en Gaard i Molbjerg med en meget stor Afgift, deriblandt den fra de gamle Selvejerrettigheder hidhørende og ganske usædvanlig store Afgift af 12 Skilling Ledingspenge. Han fik 14. November. 1560 tilligemed sin Hustru Livsbrev på Kronens Gård Vestergaard i Hornum Herred, hvor han boede , og 23. December. 1579 Fik han Bestalling som Herredsskriver i Hornum Herred, samme År klagede han over, at Landgilden af hans Gård for nogen Tid siden var blevet forhøjet med 14 Hestes Gæsteri, 3 ½ Kande Honning, 1 Får, 2 Lam og andre Smaabeder, og Lensmanden paa Aalborghus fik derfor 8. Januar 1581 Ordre til at undersøge Sagen og eventuelt nedsætte Landgilden. Niels Kraas i Molbjerg anses endnu 1617 blandt de talrige Personer fra Nær og Fjern, der ejede Grunde i Nibe, af hvilke der svaredes Jordskyld til Aalborghus; det var almindeligvis Grunde, hvorpå der var opført Fiskeboder, som benyttedes i Sæsonerne for Sildeflskeriet i Limfjorden; men det er dog uvist, om han endnu levede på den Tid, for i Jordskyldslisterne blev Navnene ofte ikke rettede gennem lange Tider. Derimod vides det, at han ca. 1590 byggede et Hus med Kælder i
Nibe. 
Kras, Niels Poulsen (I374)
 
150 Gårdkarl i Nibe.
Født i Vangen, Vejby sogn. Børglum herred 
Familie: Carl Sørensen / Else Marie Christensen (F26)
 

      «Forrige 1 2 3 4 5 6 7 ... Næste»